Κυριακή, 11 Μαΐου 2014

ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ), ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ)


   Έφτασε λοιπόν ο καιρός για εκλογές. Εκλογές πολύ διαφορετικές για κάθε κράτος της Ευρώπης, αλλά και με μεγάλες ομοιότητες.
   Δυο βδομάδες μας  χωρίζουν από αυτές και έφτασε σήμερα το πρωί του Σαββάτου ο φάκελος με τα ψηφοδέλτια και ο φάκελος αποστολής. Ψηφίζω για τις Ευρωεκλογές αλλά και για τις «δημοτικές-περιφερειακές» εκλογές. Όχι φυσικά στην Ελλάδα. Δικαίωμα ψήφου έχει όποιος ζει και εργάζεται στην Αγγλία εφόσον, και είναι η μόνη προυπόθεση, εγγραφεί στα μητρώα της κοινότητας που βρίσκεται. Έτσι λοιπόν πριν καλά καλά συμπληρώσω δυο χρόνια παραμονής στη χώρα έχω προλάβει να ψηφίσω για την εκλογή τοπικού αστυνομικού διευθυντή και ετοιμάζομαι για τις δυο επόμενες.
   Επιγραμματικά, η εκλογική διαδικασία είναι απλή. Καταρχήν δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία σε εκλογικό κέντρο. Δεν υπάρχει εκλογικό κέντρο με την μορφή που έχουμε συνηθίσει εμείς στην Ελλάδα. Εκλογικό κέντρο θεωρείται η έδρα του Δήμου, το Δημαρχείο για την ακρίβεια. Δηλώνει κανείς από πριν εαν θέλει να πάει σε εκλογικό κέντρο ή να ψηφίσει ταχυδρομικώς. Η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή του φακέλου είναι η 22η Μαίου 2014. Μέσα στο φάκελο υπάρχουν δυο ψηφοδέλτια. Ενιαία, με όλους τους «συνδυασμούς»-κόμματα που συμμετέχουν. Ο ψηφοφόρος συμπληρώνει (σταυρώνει) την προτίμησή του μια φορά, συμπληρώνει την ημερομηνία γέννησής του, υπογράφει και στέλνει το φάκελο.
   Μετά τα εισαγωγικά περί της εκλογικής διαδικασίας, ας έρθουμε και στην ουσία. Στο εννιαίο ευρω-ψηφοδέλτιο λοιπόν συμμετέχουν 11 κόμματα όπως θα δείτε και παρακάτω. Κάθε κόμμα που αναγράφεται στο ψηφοδέλτιο έχει και το σλόγκαν που το συνοδεύει και παρακάτω τα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Εκλογή με λίστα λοιπόν και όχι με σταυρό προτίμησης. Από τα 11 αυτά κόμματα τα 7 αποτελούν το λεγόμενο «ευρωσκεπτιστικό» κομμάτι του πολιτικού κόσμου στη Μ.Βρετανία. Ένα κομμάτι που έχει βρει γόνιμο έδαφος στο εκλογικό σώμα, κοινό στοιχείο εξάλλου με την υπόλοιπη Ευρώπη και συχνά φλερτάρει με ακραίες θέσεις ξενοφοβίας και ρατσισμού.
  Η επιχειρηματολογία των «ευρωσκεπτικιστών» ενδεικτικά μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις φράσεις: «Η μεταρρύθμιση της ΕΕ είναι μάταιη, Οι προοπτικές της χώρας έξω από την Ευρώπη είναι πολύ μεγάλες, Τα δεινά μας εντός της ΕΕ είναι πολλά». Δεν είναι δικά μου λόγια. Δημοσιεύτηκε ένα σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Independent στις 11/5/2014.[1]
   Μπορείτε να βάλετε στη θέση της Αγγλίας οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, θα διαπιστώσετε λίγο ως πολύ τα ίδια αισθήματα, ιδιαίτερα από πολίτες που υποφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Το σίγουρο είναι ότι ξέρω τι ΔΕ θα ψηφίσω. Αυτό που δεν ξέρω ακόμα είναι τι θα ψηφίσω. Γι αυτό και θα πέσει διάβασμα όλες αυτές τις μέρες.
[1] http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/the-inout-question-why-britain-should-stay-in-the-eu-9213131.html


5 σχόλια:

 1. Ψήφισα στις δημοτικές του 2000 στο Λονδίνο τον Ken Livingstone. Εγώ (αλλά και πολύς κόσμος) είχαμε μεγάλο άχτι από τον τρόπο με τον οποίο τον "κατάργησε" η Θάτσερ το 1984. Γι αυτό και βγήκε, και μάλιστα χωρίς την υποστήριξη κάποιου κόμματος. (Οι Εργατικοί, μέλος των οποίων ήταν ο Livingstone υποστήριζαν κάποιον Frank Dobson ο οποίος ήταν η 2η μου επιλογή. Υπάρχει ακόμα αυτή η "εναλλακτική" επιλογή;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν και δεν είμαι 100% σίγουρος δεν νομίζω να ισχύει πλέον. Και αυτό γιατί στο ψηφοδέλτιο των τοπικών εκλογών υπάρχει ένα όνομα σε κάθε συνδυασμό, είτε υποστηρίζεται από κόμμα, είτε ως ανεξάρτητος. Ίσως να ισχύει στο Λονδίνο, δεν ξέρω όμως να σου απαντήσω σίγουρα.
   (το θέμα είναι ότι έκανες την αρχή στα σχόλια!)

   Διαγραφή
  2. Αυτοί οι English Democrats πάω στοίχημα ότι δεν έχουν και πολλούς οπαδούς στη Σκωτία...

   Διαγραφή