Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Η ανεργία και οι τοπικές εκλογές

   Μεγάλη πληγή της Ελληνικής κοινωνίας είναι η ανεργία. Αυτή, σε συνδυασμό με τις "ανάγκες" που δημιουργεί η ολοένα επιθετικότερη οικονομική πολιτική εναντίον των φορολογουμένων στραγγαλίζουν κάθε προσπάθεια των νοικοκυριών για μια αξιοπρεπή ζωή. 
   Το δικαίωμα της εργασίας έχει καταντήσει πλέον δικαίωμα ολίγων. Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι πολύ λογικό να στηρίζονται οι "λόγοι" των υποψηφίων τόσο των περιφερειακών, όσο και των ευρωπαϊκών εκλογών αφού έτσι μπορούν να "αλιεύσουν" περισσότερους ψήφους. Δε θα ασχοληθώ (τώρα) με τα των ευρωπαϊκών εκλογών γιατί λίγο πολύ οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν στο μέλλον θα εξαρτηθούν από κυρίως τη διάθεση του "διευθυντηρίου" του Βερολίνου ανεξάρτητα το τι θα βγάλει η κάλπη.
   Το θέμα μας σήμερα είναι τι μπορεί στα αλήθεια να προσφέρει η τοπική διοίκηση στην καταπολέμηση της ανεργίας, ή τουλάχιστον στην προσπάθεια αυτής. Στο νου μου έρχονται στιγμές του παρελθόντος, όταν στις τότε τοπικές εκλογές δεχόμασταν τις επισκέψεις των υποψηφίων στα σπίτια μας! Τότε λοιπόν ο υποψήφιος "αντιδήμαρχος" Κιλκίς, θέλοντας να αυτοπροσδιοριστεί ως "χρήσιμος" σε ένα τέτοιο πόστο, ξεκίνησε να μου περιγράφει το "έργο" του ως υπεύθυνος των σφαγείων Κιλκίς! Τότε είχα μόλις απολυθεί από το στρατό και φυσικά όπως πολλοί εκείνη την εποχή οι μόνες εργασίες που μπορούσες να βρεις χωρίς να επισκεφτείς πολιτικά γραφεία ήταν νυχτερινές σε κέντρα διασκέδασης. Ως "δικαιολογία" των επιχειρήσεων για να σε "κόψουν" ήταν η έλλειψη εμπειρίας. Βέβαια για να αποκτήσεις εμπειρία πρέπει πρώτα να δουλέψεις! 
Τότε λοιπόν σε εκείνη τη "βίζιτα" όταν διέκοψα τον υποψήφιο και του ανέφερα το πρόβλημα, μη ξέροντας το θέμα, συμφώνησε μαζί μου. Όταν με ρώτησε τι θα μπορούσα να προτείνω ως λύση του προβλήματος, του απάντησα ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο γραφείο διασύνδεσης εργαζομένων και επιχειρήσεων μέσα στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς που τότε εξακολουθούσε να παραμένει δυνατή. Τη θεώρησε εξαιρετική ιδέα και πως θα την προωθούσε στο δημοτικό συμβούλιο και...μπλα, μπλα, μπλα. Περιττό να αναφέρω ότι ίσως και να μην τον ξανασυνάντησα στη ζωή μου! (ακόμα πιο περιττό να αναφέρω ότι δεν τον ψήφισα).
   Σήμερα λοιπόν επανέρχομαι με την ίδια πρόταση. Πολύς λόγος γίνεται τοπικά σε έναν νομό που τα νούμερα των νέων ανέργων είναι δραματικά. Το σχέδιο στο μυαλό μου είναι απλό και δεν κοστίζει τίποτα. Το γραφείο διασύνδεσης εργαζομένων-επιχειρήσεων θα έχει τον σκοπό να φέρει σε επαφή ανέργους κάθε ειδικότητας, προσόντων, με αυτούς που ψάχνουν για προσωπικό τοπικά. Κάθε επιχείρηση και κάθε εργαζόμενος θα καταγράφεται από το γραφείο ώστε να μπορεί να υπάρχει διασταύρωση προσφοράς και ζήτησης ανθρώπινου δυναμικού. Η συντήρηση του γραφείου οικονομικά θα γίνεται απευθείας από τις επιχειρήσεις μέσω ενός μικρού μηνιαίου αντιτίμου σε αυτό, ή τη διοίκηση του επιμελητηρίου,  ή από τη διοίκηση της βιομηχανική περιοχής, είτε από όλους μαζί. Εύλογα θα αναρωτηθείτε τι ρόλο θα παίζει μετά ο ΟΑΕΔ; Σε καμιά περίπτωση δε περιγράφω την κατάργησή του ή την αντικατάστασή του. Σήμερα ο ΟΑΕΔ έχει μετατραπεί σε αποθήκη δυο κατηγοριών ανθρώπων: Αυτών που πηγαίνουν κάθε μέρα να ψάξουν εργασία και αυτών που υποβάλλουν δικαιολογητικά για επιδόματα. Γιατί να μην μπορεί να λειτουργεί συμπληρωματικά λοιπόν το Δημοτικό Γραφείο Διασύνδεσης Εργαζομένων-Επιχειρήσεων, επαναλαμβάνω τοπικά, στην κοινωνία του Κιλκίς, εκμεταλλευόμενο το γεγονός της παρουσίας δυο βιομηχανικών περιοχών και ενός βιομηχανικού πάρκου. 
   Μια ιδέα που είναι λίγο ακατέργαστη σε σχέση με το νομικό πλαίσιο ή ως προς το εάν είναι εφαρμόσιμη ή όχι.  Δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν νομικά προβλήματα για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου και τι είδους μπορεί να είναι αυτά.  Μπορείτε να σχολιάσετε σχετικά εφόσον γνωρίζετε. Κατά την ταπεινή μου γνώμη όμως θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος των επιχειρήσεων που ζητούν εξειδικευμένο προσωπικό και προς όφελος των ανέργων για διασφάλισης εργασίας. Ας μιλήσουν επιτέλους, οι λαλίστατοι κατά τα άλλα, υποψήφιοι για προτάσεις, νέες ιδέες, καινούρια πράγματα και ας αφήσουν τις δηλώσεις που θυμίζουν εκλογές του 1980!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου